علت خشکی دهان چیست و چگونه برطرف میشود؟
به خشکی دهان در اصلاح دندانپزشکی زیروستومیا یا (xerostomia) گفته میشود. زیروستومیا زمانی اتفاق می افتد که غدد بزاقی دهان شما بزاق کافی تولید نمی کند. این حالت باعث ایجاد احساس ضعف یا خشکی در دهان شما می شود. این بیماری همچنین می تواند علائم دیگری مانند بوی بد دهان، خشکی گلو و یا ترک خوردن لب ها را ایجاد کند.
بیشتربخوانید... هزینه دندان مصنوعی 1401
چه عواملی باعث خشکی دهان می شود؟
این مشکل می تواند علل مختلفی داشته باشد. اما اغلب از کمبود آب بدن ناشی می شود. برخی از بیماری ها مانند دیابت نیز می تواند بر تولید بزاق شما تأثیر بگذارد و منجر به خشکی دهان شود.
دلایل دیگر عبارتند از:
· استرس
· اضطراب
· سیگار کشیدن
· مصرف ماری جوانا
· داروی مسکن
· تنفس دهانی
· مصرف برخی داروهای خاص، از جمله برخی آنتی هیستامین ها، داروهای ضد افسردگی و سرکوب کننده های اشتها
· پرتودرمانی سر و گردن
· برخی از اختلالات خود ایمنی، مانند سندرم شوگرن
· مسمومیت با بوتولیسم
· پیری و افزایش سن
چه بیماری هایی باعث خشکی دهان میشود؟
اگر مدتی است که دهانتان خشک شده است باید به دنبال پیدا کردن علت آن باشید. ثابت شده که برخی از بیماری ها نیز میتواند باعث خشک شدن دهان شود. برخی از این بیماری ها عبارتند از:
· دیابت
· برفک دهان
· بیماری آلزایمر
· فیبروز کیستیک
· اچ آی وی و ایدز
· سندرم شوگرن
· درمان پزشکی
وقتی با علائمی چون خشکی دهان به پزشک مراجعه کنید، او احتمالا بعد از بررسی اولیه از شما در مورد داروهای احتمالی که مصرف میکنید سوال خواهد پرسید. اگر علت خشکی واقعا دارو باشد، پزشک میتواند دوز آن را کم کرده و یا اینکه داروهای مشابهی را جایگزی داروی فعلی شما کند. پزشک همچنین برای افزایش ترشح بزاق دهان شما داروهای خاصی تجویز میکند و یا اینکه حتی بزاق مصنوعی برای شما درخواست میدهد. روش های درمانی برای ترمیم یا احیاء غدد بزاقی ممکن است در آینده برای درمان خشکی دهان در دسترس باشد ، اما یک بررسی تحقیقاتی در سال 2016 نشان داد که تحقیقات بیشتری برای این موضوع نیاز است.
بیشتربخوانید... ارتودنسی متحرک تک فک
چه زمانی باید به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنیم؟
اگر مشکل شما مزمن شده بهتر است که با یک دندانپزشک یا پزشک عمومی صحبت کنید. اگر همراه با خشک بودن دهان علائم زیر را تجربه میکنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید:
· احساس خشکی در دهان یا گلو
· افزایش غلظت بزاق
· زبر و خشن شدن زبان
· ترک خوردن لب ها
· مشکل در جویدن یا بلعیدن
· کاهش حس چشایی
· بوی بد دهان
بیشتربخوانید... هزینه تقریبی ارتودنسی
خلاصه، مفید و مختصر
حشکی دهان را اغلب می توانید در خانه و بدون کمک دندانپزشک یا پزشک عمومی حل کند. اما اگر این وضعیت مزمن شد و در طولانی مدت شما را آزار داد حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشکان و دندانپزشکان میتوانند با پیدا کردن علت اصلی این مشکل و برطرف کردن آن به بهبود شما و بازگشت رطوبت به دهانتان کمک کنند. اگر دهان شما خشک است حتماً با مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و مراجعه مرتب به دندانپزشک و یا کلینیک دندانپزشکی خوب از دندان های خود مراقبت بیشتری کنید. زیرا در هر صورت مراجعه منظم به مطب دندانپزشکی می تواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری لثه که میتوانند ناشی از خشکی دهان باشند کمک کند.
منبع: مجله دندانپزشکی ژاله ایمپلنت
برچسب: ،